2017. február 8., szerda

Kandírozott narancshéj

Nemrég érkeztek meg a gyönyörű és finom kezeletlen héjú narancsok, amiket egyszer minden évben megengedek magamnak. Nem olcsó mulatság, hiszen postaköltséggel együtt, már 8-900 Forintba is belekerül kilogrammonként. Ezeket a narancsokat azonban szőröstül bőröstül szoktam felhasználni. A gyümölcshúst megesszük, vagy narancslét préselünk belőle, a héja pedig az igazi csemege, hiszen aggodalom nélkül felhasználható süteménybe, forralt borba, vagy ami a családi kedvenc: kandírozásra. 





Ez az eljárás sem igazán ördöglakat, hiszen a mosott narancshéjat felszeletelem, cukorszirupban puhára főzöm, kiszárítom, és ha igazán kedveskedni akarok a családomnak és magamnak, akkor étcsokoládéba mártom. A legidőigényesebb ezek közül a csokiba mártás, hiszen akkor egyenként kell a héjdarabokat mártani, csöpögtetni, és elhelyezni a sütőpapíron.

Hozzávalók:

  • Lehetőleg kezeletlen narancshéj
  • cukorszirup (1 l vízben felforralva 1 kg cukor)
  • étcsokoládé


Elkészítése:

  1. A narancshéjat felszeletelem cikkekre
  2. A cukorszirupban puhára főzöm (kb. 1 óra)
  3. Amikor kihűlt egyenként sütőpapírra teszem száradni. A száraz állapot ízlés kérdése. Én akkor szeretem, mikor a cukor már alig ragad a tetején.
  4. A száraz narancshéj darabokat egyenként olvasztott csokoládéba mártom, és ismét sütőpapírra sorakoztatom, míg a csokoládé újra meg nem dermed.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése