2016. május 17., kedd

Nicky villámgyors pogácsája

Április utolsó szombatján kies városkánkban megtartották az immáron szokásos helyi aranyérmes borok kóstolóját. Ahogyan tavaly, úgy , na jó, nem egészen úgy, az idén is részt vettünk rajta. Szombat délután háromtól hatig a város 48 aranyérmes borát lehetett egy helyen, egy időben kóstolni. Párját ritkító esemény, hiszen a borászok és borok kedvelői egy igen intenzív, mindenki azonos idejű jelenlétével találkozhat, beszélgethet, kóstolhat, és minősíthet is. Ez a rendezvény az, ahol a város - erre az évre érvényes - borát először bemutatják, és az érdeklődők kóstolhatják is.
Szóval Á már hetekkel korábban megszervezte, hogy részt tudjunk venni a borkóstolón. Atyám szerint lassan intézményesítjük az alkoholizmust, annyit járunk borkóstolóra, de ez megérte még ezt a szúrós megjegyzést is. Kedves munkatársam, és mostanra talán már azt is bátran mondhatom: barátom, Nicky is velünk tartott, ahogyan tavaly is, és Á rákérdezésére beismerte, hogy pogácsával készül, ahogy tavaly is. 
Nicky kicsit később érkezett, int mi, de a késedelem, maximálisan megbocsáttatott valamennyiünk részéről, amikor titokban, a vállán tartott táskát kinyitva odakínálta nekünk a még mindig langyos, illatozó, tökéletesen leveleire széteső, fantasztikusan finom pogácsákat. Pontosan erre volt szükségünk, és teljes szívemből mondhatom, Isten tartsa meg jó szokását. Nicky és a tökéletes pogácsái nélkül nem biztos, hogy teljes egészében meg tudtam volna őrizni méltóságomat, ezen rapid borkóstoló végére. Így hazafelé Á-val igazán kellemes sétát tettünk, és jókedvűen láttuk viszont rosszcsont csemetéinket.
A pogácsa receptjét már hétfőn elkértem, és azóta többször is volt már alkalmam elkészíteni. Készült laktózmentes változatban is. Nem rontott rajta a tejtermékek hiánya.
Nicky hozzájárulásával teszem a kiváló és nagyon egyszerű receptet közhírré.





Hozzávalók:

  • 500 g fehér liszt
  • 250 g vaj
  • 200 ml tejföl
  • 25 g élesztő
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 4 tojás sárgája
  • reszelt sajt, tojás a tetejére.
Elkészítése:
  1. A lisztet és a felkockázott hideg vajat összedolgoztatom robotgéppel, ennek hiányában kézzel összemorzsolom.
  2. A tejfölben elkeverem az élesztőt, cukrot, sót, tojás sárgáját.
  3. A folyékony keveréket a liszthez adom, és összedolgozom.
  4. A tésztát meggyúrom, majd kétszer hajtogatom. (föntről, lentről, balról, jobbról), a hatékonyság érdekében a hajtogatások között kicsit pihentetem.
  5. Kinyújtom, megkenem tojással, megszórom sajttal, és kiszaggatom.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése